Blauwe bessen pannenkoeken met krokant ontbijtspek

Blauwe bessen pannenkoeken met krokant ontbijtspek

Oh wat zijn pannenkoeken toch een heerlijk ontbijt! Blauwe bessen pannenkoeken zijn sowieso al een showstopper, laat staan als je ze serveert met krokant gebakken sriracha spek! Echt, als je dit hebt gegeten wil je nooit meer anders. Lekker zoet door de agave siroop, zout door het ontbijtspek en fris door de blauwe bessen. GENIET!

Eiwit stijf kloppen

Om een pannenkoek extra luchtig te maken spatel ik vaak stijf geslagen eiwit door het beslag. Voor het beste resultaat gebruik je hiervoor een vetvrije, koude kom. Het kan even duren voor het eiwit volledig opgeklopt is, maar je kan dit altijd even controleren door de kom op zijn kop te houden (boven je hoofd voor de dare devils). Valt er geen eiwit uit, dan ben je klaar! Daarnaast is het belangrijk om het eiwit voorzichtig door het beslag te spatelen. Doe je dit te snel, dan gaat het luchtige effect er snel af.

Pittig zoet

Door ontbijtspek te marineren in een zoete én pittige marinade krijg je een échte smaakexplosie! Het zoute spek wordt verrijkt met zoete en pittige smaken. Bij deze simpele marinade meng ik agave siroop (honing, maple syrup of ahorn siroop kunnen ook) met een pittige saus (sriracha). Zeker een aanrader om eens te proberen als je ook dol bent op de combi tussen zoet en zout!

Blueberry pannenkoeken met knapperig ontbijtspek

Gezondere blauwe bessen pannenkoeken met krokant gebakken spek

Hmmm… deze pannenkoeken zijn heerlijk gezond met een smaakvolle combinatie tussen blauwe bessen en gebakken spek!
Gang Ontbijt
Porties 2 personen
Totale tijd 20 minuten

Tip

Niet zo’n fan van sriracha? Marineer het ontbijtspek dan niet en bak deze gewoon knapperig in de oven!

Dit heb je nodig
  

  • 1 el agave siroop (honing, maple syrop of ahorn siroop kunnen ook)
  • 1 tl sriracha
  • 6 plakjes ontbijtspek
  • 120 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el zoetstof (honing of vloeibare zoetstof )
  • 160 ml (soja) melk
  • 1 ei
  • 1 tl vanille aroma
  • 30 g ongezouten roomboter (+ extra om af te maken)
  • 1 hand blauwe bessen (+ extra ter decoratie)

zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de agave syrup met de sriracha en besmeer de plakjes ontbijtspek hiermee.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel het gemarineerde ontbijtspek hierover. Bak het voor 10 tot 20 minuten goudbruin en knapperig. Let goed op! Het verandert snel van 'bijna klaar' naar volledig verbrand.
  • Meng ondertussen de bloem, het bakpoeder en een beetje zout in een kom.
  • Scheid het eitje en meng het eigeel met de melk, vanille aroma en gesmolten boter. Houd het eiwit apart.
  • Mix de natte ingrediënten met de droge ingrediënten tot een egaal mengsel.
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het beslag. Voeg als laatste de blauwe bessen toe en schep ook deze door het beslag heen.
  • Verhit wat boter of bakspray in een koekenpan en schep hoopjes beslag in de pan. Ik haalde ongeveer 6 pannenkoekjes uit het beslag. Bak de pannenkoekjes binnen zo'n 3 minuten per kant goudbruin en gaar.
  • Verdeel de pannenkoekjes over twee borden. Maak af met het gebakken spek, een klontje boter en eventueel wat extra agave siroop.
  • Blauwe bessen over? Pureer ze en je hebt een hele makkelijke jam voor on top!
Trefwoord Gezond, Makkelijk, Snel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept