Verantwoorde kersen cheesecake

Verantwoorde kersen cheesecake

Ken je de welbekende Monchou taart? Deze cheesecake is afgeleid van dit heerlijke baksel! De monchoulaag is vervangen door een bake vanille cheesecake, de bodem is gemaakt van Jodenkoeken en natuurlijk is het geheel afgemaakt met een kersenlaag. Net even iets anders dan de traditionele variant, maar mega lekker.

Roomboter of margarine

In mijn cheesecakes gebruik ik vaak roomboter voor de bodem. Wil je je baksel een nog gezondere touch geven? Dan kan je ook margarine gebruiken! Margarine is minder vet dan roomboter en bestaat daarnaast ook nog eens voornamelijk uit onverzadigd vet. Let wel op dat deze boter een andere, minder volle, smaak geeft aan je bodem. Daarnaast bestaat margarine ook uit meer water. Om deze reden kan je roomboter hier niet één op één door vervangen. Het is belangrijk de margarine beetje bij beetje toe te voegen aan je baksel, om te kijken wat de juiste hoeveelheid is! Dit kan namelijk verschillen per soort margarine die je gebruikt.

Verantwoorde kersen cheesecake
Verantwoorde kersen cheesecake

Verantwoorde kersen cheesecake

Hmmm… een vanille cheesecake met heerlijke kersen topping en jodenkoekenbodem. Lekker en verantwoord.
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Porties 12 bars
Totale tijd 1 uur

Tip

Maak de cheesecake af met de kersen topping vlak voor het serveren!

Dit heb je nodig
  

  • 150 g Jodenkoeken
  • 60 g ongezouten roomboter
  • 300 g roomkaas light
  • 2 tl vanille aroma
  • 2 eieren
  • 150 g yoghurt Griekse stijl 2% vet
  • 200 g Taart & vlaaifruit kersen (Zelf maken? Gebruik dan 200 g kersen uit pot, 8 ml zoetstof, 1 el maizena en 1 tl citroensap.)

zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Verkruimel de Jodenkoeken, smelt de boter en voeg het samen. Meng goed door elkaar.
  • Bedek een brownievorm met bakpapier en stort het koekmengsel over de bodem. Verdeel gelijkmatig over de bodem en druk aan met de achterkant van een lepel of met je handen. Zet de bodem even weg in de koelkast.
  • Klop de roomkaas luchtig samen met de vanille aroma. Voeg vervolgens de eieren toe en mix totdat de eieren volledig zijn opgenomen.
  • Voeg de Griekse yoghurt toe en mix het geheel tot een glad en egaal mengsel.
  • Haal de brownievorm uit de koelkast en schenk het cheesecakemengsel over de bodem.
  • Zet de cheesecake voor zo'n 50 tot 55 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak je zelf de kersen topping? Laat de kersen uitlekken en vang de kersensap op. Voeg 100 milliliter kersensap samen met 200 gram kersen in een pannetje en breng rustig aan de kook. Roer regelmatig! Meng ondertussen de zoetstof, maizena, citroensap en een eetlepel kersensap tot een papje en voeg dit toe aan de kersen zodra deze beginnen te koken. Laat de kersen 5 tot 10 minuten koken en roer regelmatig. Zet het vuur uit zodra de kersen topping de juiste dikte heeft en laat het volledig afkoelen.
  • Haal de cheesecake uit de oven zodra deze gaar is. Check dit goed door een satéprikker in het midden van je baksel te prikken. Blijft er geen beslag aan zitten? Dan is je cheesecake gaar!
  • Zet de cheesecake vervolgens in de koelkast en laat deze volledig afkoelen.
  • Decoreer de cheesecake met de kersen topping zodra deze volledig is afgekoeld en snijd het geheel in gelijke stukken.
Trefwoord Comfort food, Gezond, Makkelijk


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept