Gezond gevuld speculaas

Hoe lekker elk jaar weer: Sinterklaas snoep! Ondanks dat ik alles lekker vind blijft gevuld speculaas wel mijn favo lekkernij. Aangezien het vaak niet bij één stukje blijft kon een gezonde variant niet uitblijven. De boter is vervangen door appelmoes 0% en de suiker is ingeruild voor zoetstof en ahornsiroop. Echt heel lekker én zonder schuldgevoel kan je een tweede stukje nemen! Bijkomend voordeel: ook als je vegan bent mag je hier van eten.

Ahornsiroop is een donkerbruine zoetstof wat wordt gewonnen uit de maple tree in Noord-Amerika. Het verschil met honing is dat ahornsiroop vegan is, een karamelachtige smaak heeft én een stuk vloeibaarder is. Door het vloeibare en zoete karakter van deze zoetstof is er minder nodig dan wanneer je honing gebruikt. Hierdoor voeg je dus automatisch minder suiker toe aan je baksel!

In dit recept wordt geen boter gebruikt, de boter wordt namelijk vervangen door appelmoes 0%. In zoete baksels is appelmoes een erg goede vervanger voor boter, je laat namelijk niet alleen veel vet weg, ook wordt je baksel vegan, luchtiger en zoeter. Qua verhoudingen kun je deze ingrediënten gewoon 1 op 1 vervangen; geen moeilijke rekensommen dus! Staat er in een recept dat je 100 g boter nodig hebt? Dan kun je ook gewoon 100 g appelmoes gebruiken.

Gezond gevuld speculaas

Vegan gevuld speculaas, geen suiker toegevoegd.
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Porties 1 koek
Totale tijd 45 minuten

Tip

Dit recept is vegan!

Dit heb je nodig
  

Amandelspijs

  • 100 g amandelmeel
  • 40 g ahornsiroop (honing kan ook)
  • 2 tl citroensap

Speculaas

  • 75 g appelmoes 0%
  • 100 g havermeel (of fijngemalen havermout)
  • 25 g amandelmeel
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 10 ml zoetstof
  • 1 tl kaneel
  • 60 ml plantaardige melk (+ een beetje extra voor de bovenkant)
  • 1 handje amandelschaafsels

zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Kneed alle ingrediënten voor het amandelspijs goed door elkaar. Rol het spijs tot een staaf en wikkel deze in in vershoudfolie. Leg dit even weg in de koelkast.
  • Meng vervolgens alle droge ingrediënten voor de speculaas.
  • Voeg de appelmoes, zoetstof en plantaardige melk toe en kneed het goed door elkaar tot er een stevig deeg ontstaat.
  • Maak twee gelijke ballen van het deeg en vorm er met je handen twee vierkante plakken op een vel bakpapier.
  • Haal het amandelspijs uit de koelkast en verdeel deze met je handen over één van de twee plakken. Leg hier de andere plak speculaas op en duw de randjes goed aan.
  • Besmeer de bovenkant met wat plantaardige melk en verdeel de amandelschaafsels hierover. Druk deze een beetje aan.
  • Bak het gevulde speculaas in de oven binnen 30 tot 40 minuten goudbruin en knapperig.
  • Laat het gevulde speculaas afkoelen en serveer.