Eiwitrijke banoffee taartjes

Eiwitrijke banoffee taartjes

Eiwitrijke taartjes, bestaan die? Nou en of! Zowel de bodem als de crème vulling van deze taartjes zitten namelijk boordevol eiwitten. Door het gebruik van de whey poeder en de banaan worden ze daarnaast ook nog eens extra zoet, waardoor je geen extra suiker hoeft toe te voegen. Zonder schuldgevoel snoepen dus!

Wanneer eet je deze nou?

Taartjes. Normaal gesproken heerlijk bij de koffie of thee, maar… wanneer eet je deze eiwitrijke banoffee taartjes? Zelf eet ik deze taartjes als pre-workout snack; voor het trainen dus. Door de koolhydraten en de fruitsuikers krijg je namelijk een ontzettende energie boost die je direct kan gebruiken tijdens het sporten. Natuurlijk kun je ze ook gewoon eten als nagerecht… met een bol vanille ijs erbij om het nóg lekkerder, maar wel iets ongezonder, te maken!

Taartvormpjes

Deze taartjes heb ik gemaakt met kleine taartvormpjes van zo’n Ø 10 x 2 cm. Zelf gebruik ik het liefste de metalen versie, om ervoor te zorgen dat de bodem stevig op zijn plek blijft. Uiteraard moet je deze wel invetten, om te voorkomen dat je creatie aan de bodem blijft plakken. Om het zo gezond mogelijk te houden gebruik ik hiervoor geen boter of olie (ook al vermeld ik deze optie wel in het recept), maar bakspray. Door bakspray te gebruiken verdeel je de olie gelijkmatig over de vormpjes en gebruik je veel minder dan wanneer je boter of olie zou gebruiken. Bakspray kan je tegenwoordig overal kopen, zo ook bij de (grotere) supermarkten.

Ingrediënten

Alle ingrediënten, behalve de whey, zijn gewoon te koop bij de supermarkt. De whey/eiwitpoeder kan je online kopen bij diverse webshops (zoals Body&Fit en MyProtein), maar tegenwoordig ook bij de Etos en de Action! Ideaal dus als je deze heerlijke, wat zeg ik, verrukkelijke taartjes vandaag nog wilt maken.

Eiwitrijke banoffee taartjes

Heerlijke taartjes zonder suiker.
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Porties 4 taartjes
Totale tijd 1 uur

Tip

Dit recept is gebaseerd op het recept van @counting_zacros.

Dit heb je nodig
  

Bodem

  • 80 g bloem
  • 20 g vanille whey
  • 60 g roomboter
  • 1 tl zoetstof
  • 1 el water

Caramel vulling

  • 20 g kokosolie
  • 2 el speculoospasta
  • 1 el honing
  • 1 banaan

Vanille crème

  • 150 g yoghurt Griekse stijl 2% vet
  • 2 scoops vanille whey

zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Mix alle ingrediënten voor de bodem tot een deegbal.
  • Rol het deeg uit tot een platte cirkel en leg de taartvormpjes hier omgekeerd op. Snijd vier ruime cirkels uit, genoeg om in het vormpje te passen.
  • Vet de taartvormpjes in met bakspray of olijfolie en druk het deeg hierin.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak deze binnen 15 – 20 minuten krokant en goudbruin.
  • Doe vervolgens de kokosolie, speculoospasta en de honing in een kommetje en zet deze voor 30 seconden in de magnetron en roer dit goed door. Snijd de banaan in plakjes.
  • Haal de cakevormpjes uit de oven en laat deze afkoelen.
  • Haal de bodem uit de vormpjes en verdeel hier 2/3e van het speculoosmengsel en de plakjes banaan over.
  • Zet de taartjes voor zo'n 30 minuten in de koelkast totdat de 'karamellaag' hard is geworden.
  • Mix ondertussen de yoghurt met de vanille whey en zet dit even aan de kant.
  • Haal de taartjes uit de koelkast en maak af het yoghurt mengsel. Decoreer met de bovenkant met de overgebleven 'karamel' en laat het geheel uitharden in de koelkast.
  • Serveer de taartjes zodra de yoghurt is opgestijfd.
Trefwoord Comfort food, Gezond, Makkelijk