Een gezonde variant op de carbonara? Zeker weten! We maken hem niet op de originele manier, maar lekker gezond. Namelijk in een koolhydraatarm en vetarm jasje, doordat we de room vervangen door kookzuivel, de spekjes door magere spekblokjes en de spaghetti door courgette.
Courgetti, oftewel dunne sliertjes courgette, zijn een ideale vervanger voor (een deel) pasta. Courgette bevat een stuk minder koolhydraten en calorieën en daarnaast bevat deze groente veel vitaminen, zoals vitamine B6 en C, mineralen en kalium. Een gezonde vervanger dus! Wel is het 1 op 1 vervangen van pasta door courgetti een stuk minder vullend, houd daar dus rekening mee.
Kookzuivel is een vetarme variant van kookroom. Zelf vind ik het fijn om deze ‘light’ variant te gebruiken om het aantal calorieën in mijn maaltijden te verlagen. Qua smaak doet kookzuivel niet onder aan de originele variant, het enige nadeel is dat kookzuivel, door het lage vetgehalte, een stuk minder bindt. Zeg maar gerust vrijwel niet. Om toch een dikke saus te creëren voeg ik vaak een eetlepel maïzena toe. Maïzena is een maiszetmeel wat wordt gebruikt als bindmiddel. Door dit zetmeel toe te voegen aan je iet-wat dunne saus en dit aan de kook brengt zal je saus inbinden, en dus dikker worden.
Tip! Meng maïzena met de vloeistof die je in je gerecht gebruikt, kookzuivel in dit geval, in plaats van met water. Zo houdt je gerecht een lekkere en volle smaak.
Courgetti carbonara
Tip
Dit heb je nodig
- 1 courgette
- 125 g champignons
- 1 teen knoflook
- 100 g magere spekblokjes
- 125 ml kookzuivel
- 1 handje platte peterselie
- 1 el maïzena
- Parmezaanse kaas (optioneel)
zo maak je het
- Snijd de courgette in dunne sliertjes met een spiraalsnijder, snijd de champignons in plakjes en hak de knoflook fijn.
- Verhit bakspray of een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de spekjes op middelhoog vuur in zo'n 5 minuten krokant.
- Voeg de champignons toe en bak deze in zo'n 8 minuten gaar. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook toe.
- Stop de courgetti in een vergiet en schenk hier 1 liter kokend water over. Schud goed zodat alle courgetteslierten het kokende water raken.
- Druk al het water uit de courgette met behulp van een spatel en voeg deze toe aan de pan.
- Voeg de kookzuivel toe en roer het goed door. Laat het geheel pruttelen.
- Hak ondertussen de peterselie fijn en voeg dit toe aan de pan.
- Meg de eetlepel maïzena met twee eetlepels water en voeg dit toe aan de courgetti carbonara. Breng het aan de kook en laat de saus indikken tot de gewenste structuur.
- Breng op smaak met zout en peper en serveer de courgetti carbonara met Parmezaanse kaas!