Makkelijk bananenbrood met dadels en pure chocolade

Bananenbrood mext vijf ingrediënten

Als ik zeg makkelijk, dan bedoel ik ook makkelijk. Dit bananenbrood maak je namelijk met maar vijf ingrediënten. Sterker nog, het beslag bestaat er uit slechts drie! Een recept zonder poespas dus, met ingrediënten die je hoogstwaarschijnlijk wel in huis hebt. Beter gaat het niet worden.

Zelfrijzend bakmeel of bloem

Zelfrijzend bakmeel en bloem zijn eigenlijk vrijwel hetzelfde. Say what?! Ja, echt waar. Het enige verschil is dat er aan zelfrijzend bakmeel al bakpoeder is toegevoegd; in elke 500 gram bloem zit 15 gram bakpoeder. Vandaar ook de naam “zelfrijzend”. Mocht je dus geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan kan je het gewoon vervangen door bloem met de juiste verhouding bakpoeder. En kind kan de was doen! 😉

Amandelmeel

Amandelmeel is tegenwoordig dé meelsoort die in alle ‘gezonde’ gerechten gebruikt wordt. Het wordt namelijk puur gemaakt van amandelen, waardoor het gezonde vetten, eiwitten en vitamine B bevat. Daarnaast is het ook nog eens glutenvrij! Maar… is het ook echt gezonder? Of amandelmeel gezond of ongezond is, dat laat ik in het midden, maar wel wil ik een paar voor- en nadelen belichten.

Voordelen
Amandelmeel is:
– Koolhydraatarm;
– Eiwitrijk;
– Rijk aan vitaminen en vezels;
– Glutenvrij;
– Zit vol gezonde vetten;
– Licht verteerbaar.

Nadelen
Amandelmeel is:
– Vrij duur in vergelijking met andere meel/bloem soorten.
– Hoog in vetten. Zo zit er in tarwebloem 1 gram vet per 100 gram, terwijl amandelmeel 55 gram vet per 100 gram bevat.
– Hoog in calorieën. Tarwebloem bevat bijvoorbeeld 343 kcal per 100 gram en amandelmeel bevat 623 kcal per 100 gram. Daarnaast moet je vaak ook meer amandelmeel gebruiken om een baksel te laten slagen (1,5x zoveel).

Dus, dit meel heeft zijn goede en slechte kanten. Waarom ik het gebruik? Omdat de smaak en structuur vele malen lekkerder wordt dan bij het gebruik van andere bloem of meel soorten.

Bananenbrood met vijf ingrediënten

Makkelijk bananenbrood met pure chocolade en dadels

Een bananenbrood met slechts vijf ingrediënten! In een handomdraai op tafel.
Gang Tussendoortje
Porties 1 bananenbrood
Totale tijd 50 minuten

Tip

Snijd het bananenbrood in plakken en vries deze per stuk in. Zo heb je altijd een makkelijk tussendoortje on the go!

Dit heb je nodig
  

  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzend amandelmeel
  • 75 g dadels
  • 25 g pure chocolade

zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Prak de bananen met een vork of pureer ze in een keukenmachine.
  • Meng de bananenpuree met de eieren totdat deze helemaal zijn opgenomen.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje het zelfrijzend amandelmeel toe en mix tot een egaal beslag.
  • Snijd de dadels in stukjes, hak de pure chocolade fijn en roer beide door het beslag.
  • Bedek een cakevorm met bakpapier of vet deze in met bakspray/boter. Giet het beslag in de vorm en bak deze binnen 50 tot 55 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het bananenbrood afkoelen en serveer.
Trefwoord Gezond, Makkelijk, Snel