Als ik zeg makkelijk, dan bedoel ik ook makkelijk. Dit bananenbrood maak je namelijk maar met 5 ingrediënten. Sterker nog, het beslag bestaat slechts maar uit 3 ingrediënten. Een recept zonder poespas, dat vind terug in dit bananenbrood met dadels en pure chocolade. Alles heb je hoogstwaarschijnlijk wel in huis, beter gaat het niet worden!
Amandelmeel is tegenwoordig dé meelsoort die in alle ‘gezonde’ gerechten gebruikt wordt. Het wordt namelijk puur gemaakt van amandelen, waardoor het gezonde vetten, eiwitten en vitamine B bevat. Daarnaast is het ook nog eens glutenvrij! Maar… is het ook echt gezonder? Of amandelmeel gezond of ongezond is, dat laat ik in het midden, maar wel wil ik een paar voor- en nadelen belichten.
Voordelen
Amandelmeel is:
– Koolhydraatarm;
– Eiwitrijk;
– Rijk aan vitaminen en vezels;
– Glutenvrij;
– Zit vol gezonde vetten;
– Licht verteerbaar.
Dus, dit meel heeft zijn goede en slechte kanten. Waarom ik het gebruik? Omdat de smaak en structuur vele malen lekkerder wordt dan bij het gebruik van andere bloem of meel soorten.
Nadelen
Amandelmeel is:
– Vrij duur in vergelijking met andere meel/bloem soorten.
– Hoog in vetten. Zo zit er in tarwebloem 1 gram vet per 100 gram, terwijl amandelmeel 55 gram vet per 100 gram bevat.
– Hoog in calorieën. Tarwebloem bevat bijvoorbeeld 343 kcal per 100 gram en amandelmeel bevat 623 kcal per 100 gram. Daarnaast moet je vaak ook meer amandelmeel gebruiken om een baksel te laten slagen (1,5x zoveel).
Makkelijk bananenbrood met pure chocolade en dadels
Tip
Dit heb je nodig
- 3 bananen
- 3 eieren
- 200 g zelfrijzend amandelmeel
- 75 g dadels
- 25 g pure chocolade
zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Prak de bananen met een vork of pureer ze in een keukenmachine.
- Meng de bananenpuree met de eieren totdat deze helemaal zijn opgenomen.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje het zelfrijzend amandelmeel toe en mix tot een egaal beslag.
- Snijd de dadels in stukjes, hak de pure chocolade fijn en roer beide door het beslag.
- Bedek een cakevorm met bakpapier of vet deze in met bakspray/boter. Giet het beslag in de vorm en bak deze binnen 50 tot 55 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het bananenbrood afkoelen en serveer.





