Heb je wel eens perencompote geproefd? Dit (bij)gerecht is kruidig en heeft wat weg van stoofpeertjes. Heerlijk om zo te eten, maar ook om te combineren met yoghurt, pannenkoeken óf bij een kaasplankje! Door (over)rijpe peren te gebruiken wordt de compote al heerlijk zoet, waardoor er geen suiker meer nodig is!
Suikervrije perencompote
Hmmm… wat ruikt je huis heerlijk van dit bijgerecht! Op en top herfst als je het mij vraagt.
Tip
Je kunt de perencompote ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.
Dit heb je nodig
- 1 kg peren (liefst zo rijp mogelijk)
- 0,5 citroen
- 1 kaneelstokje
- 1 tl vanille aroma
- 2 tl speculaaskruiden
zo maak je het
- Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in (kleine) blokjes.
- Doe de perenstukjes in een steelpannetje en voeg hier het sap van een halve citroen bij.
- Voeg het kaneelstokje en de vanille aroma toe. Breng op smaak met speculaaskruiden naar wens.
- Breng het geheel aan de kook (door het verwarmen van de peer komt er voldoende vocht vrij) en laat het voor 30 tot 40 minuten op een laag pitje pruttelen.
- De perencompote is klaar zodra er een soort ‘moes’ ontstaat met wat grove stukjes peer.
- Haal het kaneelstokje uit de compote en serveer!