Misbaksel truffels

Misbaksel truffels

Met dit recept hoef je nooit meer je ‘mislukte’ baksel in de prullenbak te gooien! Verbrand? Niet goed op smaak? Of te droog? Voor deze gezonde truffels heb je alleen de binnenkant nodig. Zo tover je in no time toch nog iets lekkers op tafel.

Mijn mislukte chocolade donuts

Voordat ik deze misbaksel truffels creëerde was het plan om gezonde chocolade donut balletjes te maken. Eindstand: te lang gebakken en echt niet lekker van smaak. Aangezien ik echt tegen food waste ben besloot ik ze te gebruiken in een ander recept, wat deze misbaksel truffels zijn geworden. Ik gebruikte het volgende recept voor de chocolade donuts:

Ingrediënten
50g bloem
30g chocolade whey
5g bakpoeder
150g yoghurt Griekse stijl 2%
1 ei-eiwit
1 tl vanille aroma
zoetstof

Bovenstaande ingrediënten mixte ik met elkaar, vulde zes muffinvormpjes met het mengsel en bakte ze op 180 graden voor zo’n 10 minuten (in mijn geval dus ongeveer 20… oeps). Heb je een ander (gezond) baksel gemaakt welke niet is gelukt? Ook deze kan je uiteraard gebruiken. Afhankelijk van hoe zoet je baksel is geworden kan je ook nog wat ahornsiroop of honing toevoegen bij stap 2 van de bereidingswijze van deze truffels.

Verhoudingen

De verhoudingen van deze truffels nemen niet zo nauw. Zelf maakte ik de truffels niet ontzettend romig en liet ik de cake structuur overheersen. Houd jij wel van romig? Gebruik dan meer roomkaas light. Je kunt deze truffels dus helemaal naar smaak maken! Pas eventueel de ingrediënten aan aan jouw baksel. Zo is je mislukte bananenbrood erg lekker met een flinke eetlepel pindakaas en je vanillecakjes met stukjes walnoten erdoorheen!

Misbaksel truffels

Met dit recept hoef je nooit meer je 'mislukte' baksel in de prullenbak te gooien! Verbrand? Niet goed op smaak? Of te droog? Voor deze gezonde truffels heb je alleen de binnenkant nodig. Zo tover je in no time toch nog iets lekkers op tafel.
Gang Tussendoortje
Porties 14 truffels
Totale tijd 45 minuten

Tip

Je kan de truffels zo’n 4 dagen bewaren in de koelkast.

Dit heb je nodig
  

  • 1 (mislukt) baksel (Bijvoorbeeld bananenbrood, een cake, muffins etc.)
  • 125 g roomkaas light
  • 75 g pure chocolade (Ik gebruikte 70% puur)
  • 25 g witte chocolade (optioneel)

zo maak je het
 

  • Verkruimel je 'misbaksel' met je handen of met behulp van een keukenmachine.
  • Roer de roomkaas light erdoorheen tot je een compacte massa krijgt.
  • Draai met je handen ongeveer 14 balletjes en leg deze op een bord. Zet het voor zo'n 15 minuten weg in de koelkast.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Haal de balletjes uit de koelkast en haal deze stuk voor stuk door de chocolade totdat ze helemaal bedekt zijn.
  • Zet de truffels opnieuw in de koelkast voor zo'n 30 minuten of totdat de chocolade helemaal gestold is.
  • Haal de truffels na 30 minuten uit de koelkast en smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Versier de truffels met witte chocolade en laat het stollen in de koelkast.
  • Haal de truffels 10 minuten voor serveren uit de koelkast.
Trefwoord Comfort food, Gezond, Makkelijk