Gezonde banoffee ontbijttaart

Gezonde banoffee ontbijttaart

Hoe start je je dag beter dan met taart? Juist! Met een gezonde ontbijttaart. Dit heerlijke gebakje smaakt naar een heuse banoffee taart door de speculoospasta, de vanille kwark en de verse plakjes banaan. Van dit lekkernij mag je gerust nog een extra stukje nemen, aangezien hij niet alleen gezond is, maar ook nog eens eiwitrijk!

Springvorm

Voor deze taart gebruikte ik een springvorm van Ø18 cm. Het is ook mogelijk om een grotere springvorm te gebruiken, alleen krijg je dan een iets grotere, maar plattere ontbijttaart met een dunne bodem. Net wat jou voorkeur heeft dus!

Gezone banoffee onbijttaart
Gezonde banoffee ontbijttaart

Ingrediënten

Alle ingrediënten, behalve de whey, zijn gewoon te koop bij de supermarkt. De whey/eiwitpoeder kan je online kopen bij diverse webshops (zoals Body&Fit en MyProtein), maar tegenwoordig ook bij de Etos en de Action! Ideaal dus als je deze heerlijke, wat zeg ik, verrukkelijke ontbijttaart vandaag nog wilt maken.

In veel recepten gebruik ik zoetstof. Degene die ik gebruik koop ik bij Kruidvat, maar er zijn genoeg varianten in de supermarkt verkrijgbaar. De zoetstof van Kruidvat is iets minder zoet dan de ‘duurdere’ varianten. Let hier dus goed op! Misschien gebruik ik in mijn recepten meer dan jij nodig hebt. Om hier achter te komen is het belangrijk even op de achterkant te kijken hoeveel milliliter gelijk staat aan hoeveel gram suiker. Bij degene die ik gebruik staat 5 milliliter gelijk aan 4 theelepels suiker á 66 gram.

Gezonde banoffee ontbijttaart

Gezonde banoffee ontbijttaart

Heerlijke gezondere ontbijttaart met een knapperige bodem, zoete karamel en een romige kwarklaag
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 1 taart
Totale tijd 25 minuten

Tip

Geen eiwitpoeder? Voeg dan extra vanille aroma en zoetstof toe!

Dit heb je nodig
  

Koekbodem

  • 80 g bloem
  • 30 g vanille whey
  • 60 g roomboter
  • 1 tl zoetstof
  • 1 el water

Kwarklaag

  • 8 blaadjes gelantine
  • 1 kg magere kwark
  • 80 g vanille whey
  • 2 el vanille aroma
  • 5 ml zoetstof

Karamel

  • 125 g speculoospasta ((+extra voor bovenop))
  • 1 banaan

zo maak je het
 

Koekbodem

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Smelt de boter en mix alle ingrediënten voor de koekbodem tot een egaal deeg.
  • Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier. Verdeel het deeg hierover en druk het zachtjes aan met je vingers. Zorg ervoor dat het deeg gelijk verdeeld is.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de springvorm in de oven. Bak de bodem goudbruin in 10 minuten. Let op! Bak de bodem niet te lang. Als hij lichtbruin begint te kleuren is dit voldoende. De bodem gaart nog door zodra je hem uit de oven haalt!
  • Haal de springvorm uit de oven en laat deze afkoelen in de koelkast.

Kwarklaag

  • Leg de gelatine blaadjes in koud water en laat deze 5 minuten weken. Haal ze na vijf minuten uit het water en knijp ze goed uit. Doe de blaadjes in een steelpannetje samen met twee eetlepels melk en blijf roeren totdat de gelatine helemaal is opgelost. Zet even aan de kant.
  • Meng vervolgens de kwark, vanille whey, vanille aroma en zoetstof tot een egaal mengsel. Voeg de gelatine blaadjes toe en mix goed.

Karamel

  • Smelt de speculoospasta in de magnetron en snijd de banaan in plakjes.
  • Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel de plakjes banaan over de koekbodem. Giet vervolgens de speculoospasta over de plakjes banaan en schud een beetje heen en weer met de springvorm om de karamellaag egaal te verdelen.
  • Vet de randen van de springvorm lichtjes in met bakspray of olie en giet het kwark-mengsel over de karamellaag.
  • Smelt de extra speculoospasta in de magnetron en druppel dit over de bovenkant. Maak hier met een mes een mooi patroon van.
  • Laat de gezonde ontbijttaart voor minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Trefwoord Comfort food, Gezond, Makkelijk