Chili con chocolate

Chocolade kan altijd, toch? Ook in een hartig recept! Het geheime ingrediënt van deze Chili con Carne is dan ook niks minder dan pure chocolade. Het resultaat: een chili met een diepe en rijke smaak.

Chocolade in hartige gerechten

Chocolade zien wij vaak als een ingrediënten wat in zoete gerechten thuis hoor, zoals dessert. Maar, wist jij dat het ook heel goed paart met hartige ingrediënten? Vooral in Nederland vinden wij de combinatie tussen hartige ingrediënten en chocolade maar vreemd, terwijl chocolade van oorsprong zo werd gebruikt door de Maya’s. Ook in België en Mexico wordt chocolade nog geregeld gebruikt in zoute gerechten.

Chocolade, en dan heb ik het over de pure variant, heeft een krachtige en bittere smaak, waardoor gerechten een veel diepere en rijkere smaak krijgen. Vergeet dus het vooroordeel dat chocolade in dessert thuis hoort en probeer deze chili con chocolate eens!

Chili sin carne

Er zijn ontzettend veel soorten chili, maar eigenlijk kunnen ze onderverdeeld worden in twee categorieën: chili con carne (met vlees) en chili sin carne (zonder vlees). Chili vindt zijn oorsprong in Mexico en wordt gemaakt volgens drie basis principe:

1. Het chili mengsel bestaat uit hete pepers, komijn en zoete tomaten, aangevuld met bijpassende ingrediënten.
2. Het bereiden van het vlees (vroeger werd dit altijd gestoomd).
3. De finishing touch om het gerecht te balanceren (zoet, zuur en producten zoals bonen, rijst etc.).

Vroeger werd chili voornamelijk gemaakt met vlees, maar tegenwoordig is ook de vegetarische variant populair. Om het gerecht even vullend te maken is het wel belangrijk om meer groentes toe te voegen, zoals extra paprika en wortel.

Toppings

Last but not least: de toppings! Chili top je af met producten die het gerecht balanceren. In principe is het een pittig gerecht, dus zure producten zijn van harte welkom. Denk aan: zure room en limoen. Om nog wat extra smaak en frisheid toe te voegen kun je de chili afmaken met bijvoorbeeld avocado, geraspte kaas, (bos)ui, blokjes tomaat of tortilla chips! Mijn favo’s? Avocado, tomaat en bosui. YUMMY!!

Chili con chocolate

Chili con chocolate, aka chili met chocolade, heeft een krachtigere en diepere smaak dan de originele variant.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Totale tijd 45 minuten

Tip

Heb je saus over? Vries deze per portie in.

Dit heb je nodig
  

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 zoete puntpaprika
  • 1 chilipeper
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 300 g mager rundergehakt
  • 2 blikjes tomatenblokjes (á 400 gram)
  • 200 g rijst (eventueel meer voor grote eters)
  • 750 ml groentenbouillon
  • 40 g pure chocolade 85%
  • 1 blik zwarte bonen (á 400 gram)
  • 1 blik kidney bonen (á 400 gram)
  • 1 blik mais (á 150 gram)
  • 2 bosuitjes
  • 1 tomaat
  • 1 avocado

zo maak je het
 

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de zoete puntpaprika en chilipeper in blokjes.
  • Verwarm een klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin 1 theelepel gemalen komijnzaad en de paprikapoeder tot het lekker gaat ruiken. Voeg tweederde ui, de helft van de knoflook en de hele chilipeper toe en fruit dit zo'n 4 minuten.
  • Voeg vervolgens het gehakt toe en bak deze rul in 5 minuten. Voeg na 2 minuten de puntpaprika toe.
  • Zodra het gehakt gaar is voeg je de blikken tomatenblokjes toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat dit minimaal 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
  • Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de overgebleven ui en knoflook voor 4 minuten. Voeg de rijst toe en bak dit even mee.
  • Schenk de bouillon in de hapjes pan en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op dat de rijst niet droog kookt! Mocht dit wel gebeuren voeg dan wat extra water toe.
  • Hak de pure chocolade fijn en voeg deze na 20 minuten pruttelen toe aan de chili. Roer het geheel goed door en voeg ook de mais en bonen toe. Laat het geheel nog vijf minuten koken.
  • Snijd ondertussen de bosui in ringen, de tomaat in blokjes en de avocado in plakjes.
  • Verdeel de rijst en de chili over vier borden en maak af met de bosui, tomaat en avocado.
Trefwoord Comfort food, Makkelijk